Body & Mind Language (lichaamsgerichte therapie i.c.m taal)

Body & Mind Language is een therapievorm die lichaamsgericht is en tevens een combinatie maakt met taal. In onze taal zit veel figuurlijk informatie verscholen. Denk maar aan uitspraken als: ik heb een knoop in mijn maag, het water staat tot aan mijn nek, ik loop helemaal vast, het voelt alsof mijn keel is dichtgeknepen, ik ben weer terug bij af….

Door symbolische taal geef je uitdrukking aan hoe je je op diep niveau voelt. Door deze woorden met je lichaam te gaan verbinden, kom je voorbij de woorden. Je komt dan op een diepere laag waar veel nog onbewuste informatie verscholen zit. Op die manier kun je jezelf beter begrijpen, je kunt je patronen herkennen en je kunt delen van jezelf weer integreren die je bent kwijt geraakt.

Waarom BML?

We zijn gevormd door het verleden. Fijne gebeurtenissen maar ook vervelende gebeurtenissen. Of ervaringen die je niet hebt gehad terwijl je ze wel nodig had. Bijvoorbeeld emotionele veiligheid. Deze ervaringen (of juist het gebrek eraan) kun je je misschien niet meer bewust herinneren maar je lichaam herinnert het zich wel. Je zou die gebeurtenissen misschien niet direct benoemen als trauma maar het heeft heel veel impact op hoe je in het leven staat en hoe je je gedraagt. Hoe je je beweegt in de wereld. Dat kan een soort harnas of schild worden waardoor je je niet meer vrij kunt bewegen. Letterlijk en figuurlijk. Dat kan uiteindelijk leiden tot fysieke, emotionionele en mentale klachten. Met BML kun je je ontdoen van dat schild of harnas waardoor je weer in beweging komt en de vastgezette emoties weer los kunt laten.

Hoe werkt BML?

Samen gaan we opzoek naar de onbewuste boodschappen en de betekenis hiervan door middel van het inzetten van taal en je lichaam. Je lichaamshouding reflecteert je levenshouding waardoor onbewuste overtuigingen, pijnen en knelpunten tot uiting komen. De manier waarop je denkt en handelt, komt voort uit onbewuste overlevingsstrategieën. We kijken o.a. naar lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en je manier van bewegen, welke betekenis dat voor jou heeft. Ook onderzoeken we of er andere mogelijkheden zijn waarop je je kunt bewegen. Letterlijk en figuurlijk.