Ontladen van spanning via lichaam en adem

 

We maken allemaal dingen in het leven mee. Sommige dingen kunnen we ons bewust herinneren, andere dingen zijn al zo vroeg in ons leven gebeurd dat we er geen bewuste herinnering van hebben.  Wij kunnen dingen vergeten maar ons lichaam niet.  

Soms heb je fysiek, mentaal of emotioneel last van dingen die gebeurd zijn maar zijn het officieel geen trauma's. Het worden dan 'impactvolle gebeurtenissen' genoemd die weldegelijk een psychische wond achterlaten. Of heb je voor jouw gevoel niet echt hele heftige dingen meegemaakt want je denkt bij trauma al snel aan een ernstig ongeluk, een overval of een plosteling overlijden. Een gebeurtenis die voor een ander misschien minder effect zou hebben, kan bij jou veel stress veroorzaakt hebben doordat je er bijvoorbeeld niet over kon of wilde praten. Ook kan je zenuwstelsel ontregeld zijn doordat er gedurende langere tijd veel stress is geweest. Bijvoorbeeld als je als kind al vroeg voor een broertje, zusje of ouder moest zorgen. Je kunt ook structureel te weinig emotionele steun hebben gekregen toen je opgroeide. Dat is in verreweg de meeste gevallen geen onwil van ouders maar het was het beste wat ze je konden geven gezien hun eigen verleden of de situatie waarin ze zaten. Denk aan een ziekenhuisopname of de zorg voor een kind met een handicap waar veel energie en aandacht naartoe ging. Kortom, welke gebeurtenissen een fysieke, mentale of emotionele wond achterlaten, kan voor iedereen anders zijn. 

 

 

Body Remembers Trauma Therapy

 

De BRTT is een lichaamsgerichte techniek waarbij we door oefeningen het lichaam gaan ont-laden. Onverwerkte trauma’s en impactvolle gebeurtenissen die opgeslagen zijn in onze spieren en bindweefsel, worden gestimuleerd om te ontladen en waarbij het zenuwstelsel kan kalmeren.
Als we ons bedreigd voelen geeft het lichaam enorme hoeveelheden stresshormonen af om ons te helpen het gevaar of de stress te overwinnen. Dat is de vecht-of-vluchtreactie die begint en we trillen dan letterlijk van angst. Echter zijn we vergeten dat trillen een positieve reactie is, dat ons zenuwstelsel ontlaadt en reset. Dieren daarentegen raken minder snel getraumatiseerd. De reden hiervoor is dat ze, eenmaal buiten gevaar, rillen en schudden en het trauma van hun lichaam losmaken.

De BRTT-sessie is een grote uitkomst; we helpen het lichaam herinneren aan deze vaardigheden en daarmee oude trauma’s los te laten, zonder te hoeven praten. Tijdens deze sessie doen we oefeningen om je psoas (zenuwstelsel) te triggeren, omdat hierin veel spanning opgeslagen zit. Je benen gaan dan trillen (een vorm van spanning die loskomt), waarna er allemaal emoties zullen loskomen, die je mag laten gaan.

De sessie duurt ongeveer 1,5 uur. We beginnen met een gesprek en een uitleg van de sessie. Daarna starten we de sessie en geven we het lichaam de kans om via BRTT ‘aan’ te gaan en te ontladen.

 

 

Trauma Release Breathwork

 

Met de TRB-methode open je de poort naar het onderbewuste en worden onverwerkte trauma's, onderdrukte emoties en gebeurtenissen losgelaten door middel van een ademhalingssessie. Je komt met deze ademsessie vrij gemakkelijk bij de kern van de overtuigingen die je in je leven hebt opgedaan, maar ook bij gebeurtenissen uit het verleden waarvoor jij nog geen ruimte hebt gehad om ze te verwerken. Gebeurtenissen die je bijvoorbeeld hebt opgedaan in heel vroege-kindstukken waar je geen actuele herinnering aan hebt. Stukken die niet van jou zijn, maar doorgegeven zijn door je ouders, of zelfs stukken uit vorige levens die nog liggen opgeslagen in jouw lichaam. Jouw lichaam herinnert zich dit allemaal wel! Dit kun je releasen of resetten door deze mooie ademhalingstechniek, die je gaat uitvoeren onder goede begeleiding en op mooie muziek. De adem zorgt ervoor dat je zelfs je hoofd uit kunt zetten en daardoor echt jezelf de kans geeft om diep op te ruimen. Je geeft jezelf een nieuwe manier om met je lichaam te communiceren en je lichaam begint met het onderbewustzijn te spreken. Het kan zijn dat de diepgewortelde emoties, trauma’s of gebeurtenissen naar boven komen, maar dit hoeft niet. Het kan ook een heel mooie reis zijn die je aangaat.

Tijdens een TRB-sessie kom je in een diepe staat van meditatie. Je komt meer in verbinding met jezelf, waardoor je lichaam aangezet wordt om te helen. Er kunnen stukken naar boven komen die jij kunt dragen. Een sessie zal ongeveer 1,5 a 2 uur duren. We beginnen de sessie met een gesprek en de uitleg hoe de sessie verloopt. Daarna zullen we, onder goede begeleiding en in fijne ruimte, de ademhalingssessie starten.

 

 

Combinatie BRTT & TRB

Door ze te combineren, vormen ze een heel krachtige methode om los te laten, te ontwaken en te helen en om de persoon te zijn die je werkelijk bent. In deze sessie ga je de diepte in, voor velen de sleutel gebleken die de poort opent naar je ziel. We beginnen de sessie met een gesprek en de uitleg hoe de sessie verloopt. Deze sessie duurt tussen de 2,5 en 3 uur.

Ben je er klaar voor om de reis in jezelf te gaan maken?

We kunnen in 1 sessie al veel bereiken maar weet dat er geen Quick Fix bestaat, je hebt er namelijk een leven lang over gedaan om te komen waar je nu staat, dat verander je dan ook niet zo 1,2,3. Weet dat je met elke sessie een laagje afpelt waarmee je aan de slag mag gaan. 

 

Wanneer kun je niet deelnemen aan de sessie?

● Als je zwanger bent

● Als je onder medische behandeling bent (denk hierbij onder andere aan glaucoom, epilepsie, hartklachten of een hersenbloeding)

● Als je wordt behandeld voor ernstige psychische klachten zoals schizofrenie, psychose.

● Als je bent verslaafd bent aan psychoactieve middelen (hieronder vallen zowel soft- als harddrugs)

● Bij gebruik van (één van) de volgende medicijnen:

- Antidepressiva of angst-onderdrukkers
- Methylphenidate Hydrochloride (Ritalin)
- Slaapmiddelen
- Zware antibiotica
- Bloeddrukverlagers
- Bètablokkers
- Migraine Medicatie
- Allergie Medicatie
- Hoestremmende medicatie
- Neussprays (even een weekje mee stoppen)

- Medicijnen die de hersenstructuur veranderen

- ADD- en OCD-medicatie

 

Hoe kun je een sessie boeken?

  1. Vul het contact formulier in of stuur een email
  2. We plannen een datum.
  3. Je ontvangt een betaalverzoek. Zodra die voldaan is, is de datum definitief. Zolang de betaling niet is voldaan, kan ik de datum niet garanderen. 
  4. Je ontvangt van mij meer informatie over de afspraak en een link met vragen zodat ik je goed kan begeleiden. Deze gaan o.a. over je gezondheid en wat je hebt meegemaakt. Vul dit uiterlijk een week voor de afspraak in. 
  5. Op de afgesproken datum ontvang ik je graag en beginnen we eerst met een uitleg over wat je kan verwachten en kun je eventuele vragen stellen voordat we beginnen. Ik begeleid je helemaal door het programma heen.