Meer dan behandelen van alleen klachten

Zelf stel ik geen diagnoses, maar ik merk wel dat veel mensen die mij mij komen, vaak klachten hebben die te herleiden zijn aan een vorm van trauma. Dat klinkt heel pittig en groots maar het kan ook gaan om impactvolle gebeurtenissen die niet heel groot zijn maar toch veel invloed hebben gehad op hoe je naar jezelf of naar de wereld kijkt. Trauma betekent letterlijk wond. Een psychische wond. Het kan soms heel duidelijk zijn door bijvoorbeeld een herinnering aan een eenmalige traumatische gebeurtenis, waardoor je nu ergens angstig voor bent. Dat is vaak goed te behandelen met EMDR. Het kan een auto-ongeluk zijn waardoor je niet meer durft te rijden, een zware bevalling waardoor je niet nog een keer zwanger durft te raken of bijvoorbeeld een vorm van geweld, zoals een overval of aanrading op straat.

Ook kan een trauma dieper liggen en minder herkenbaar zijn. Het kunnen meerdere gebeurtenissen zijn die op zichzelf niet als traumatisch ervaren hoeven te worden. Vanuit je jeugd en opvoeding kan het dat je door omstandigheden mentaal en/of emotioneel niet hebt gekregen wat je nodig had. Bijvoorbeeld als je als kind vooral gewaardeerd werd wanneer je aan bepaalde verwachtingen voldeed. Zoals bijvoorbeeld je moeder goed helpen. Als je dat deed, werd je gezien en gewaardeerd. Of leerde je hoe je je ouders kon afleiden door grapjes te maken als ze ruzie maakten. Misschien moest je je wel stoerder voordoen dan je was omdat je anders uitgelachen of gepest werd op school.

Er zijn dus allerlei oorzaken waardoor je je op een bepaalde manier bent gaan gedragen. Een automische reactie, ook wel een overlevingsmechanisme genoemd. Als kind kon je niet anders. Je had geen keuze. Het is eigenlijk ook een briljante manier van je hersenen om met pijn om te gaan, want die wil voorkomen dat het weer gebeurt. De manier die je toen ontwikkelde om met de pijn of je onvermogen om het te veranderen om te gaan, was toen helpend. Misschien zit het nu juist in de weg omdat het je beperkt.

Soms kun je die strategie een leven lang volhouden maar vaak krijg je er op een bepaald moment last van. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen. Je blijft andere mensen bijvoorbeeld helpen maar vergeet dan jezelf, je hebt steeds het gevoel jezelf te moeten bewijzen en je raakt uitgeput, je blijft overal grapjes over maken terwijl je je van binnen verdrietig voelt, of je gaat iedere confrontatie uit de weg waardoor regelmatig je grenzen worden overschreden. Je onderdrukt daarmee je werkelijke behoeftes en gevoel. Onderdrukken van gevoel kan veel klachten opleveren die zelfs lichamelijk kunnen worden. 

Deze gedragingen gaan allemaal onbewust. Pas als je die oude pijn durft aan te kijken, kun je de strategie loslaten, omdat die niet meer nodig is. Wat we gaan doen is aan de ene kant het helen van de oude pijn en aan de andere kant zoeken naar je eigen krachten.

Om deze patronen te doorbreken moet je dus eerst bewust worden van je eigen strategieën. Dat is de eerste stap. Wanneer je weet wat jouw strategie is en waarom je deze gebruikt, gaan we onderzoeken hoe je het anders kunt doen. Welke mogelijkheden zijn er nog meer en welke past bij jou? Wat heb je nodig om het anders te doen? Tenslotte kun je steeds beter je oude strategie loslaten, waardoor er ruimte komt om bewuste keuzes te maken en niet vanuit een automatische strategie te reageren. Je hoeft niets meer te onderdrukken.

Kort gezegd: meer balans tussen draagkracht en draaglast.

EMDR kan daar een onderdeel van zijn. Ook zal het nodig zijn om andere technieken in te zetten zoals lichaams-, systemisch- en energetisch werk. In een traject komen al deze vormen aan bod.


Werkwijze


Als je hulp en inzicht wilt over een levensvraag, of loop je langer tegen patronen aan die je maar niet kunt veranderen, vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Je kunt het formulier ook invullen als je twijfelt of het iets voor je is of als je een specifieke vraag hebt.  


Ik bel of mail je terug, net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik beantwoord je vraag en/of maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek.


Het gesprek duurt 45-60 minuten en kost 55 euro. Het gesprek dient gelijk als een intake, dus je hoeft geen lange formulieren meer in te vullen als je besluit om verder te gaan. Tijdens het gesprek is het vooral belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij mij en mijn werkwijze. Je hoeft me niet alles te vertellen, maar ik hoor graag waar je mee geholpen wilt worden en wat je wilt bereiken. Dan bespreken we de mogelijkheden zodat jij kunt bepalen of je verder wilt. Als ik denk dat ik niet de juiste persoon ben omdat ik je niet de juiste hulp kan bieden, zal ik dat aangeven.

  

Als je verder wilt, maken we direct een afspraak. Dit kan doorgaans binnen twee weken.

Behandeling van: 

Je kunt bij mij terecht voor  de behandeling van veel klachten. Bijvoorbeeld angsten, burnout, leren voelen en aangeven van grenzen, depressieve klachten, onzekerheid etc. 

Hier vind je een overzicht van de klachten waarvoor je bij me terecht kunt.