Wat is relatietherapie?

Iedere relatie kent zijn ups en downs. Of het nu gaat om de relatie die je hebt met familie, met vrienden, met collega's of een liefdesrelatie. Een onenigheid of ruzie is vaak niet het probleem maar de manier waarop je ermee om gaat, kan wel een probleem zijn of worden. 

Bijvoorbeeld als je last hebt van de sfeer en daarom het liefst ruzie uit de weg gaat. Je gaat je misschien aanpassen om zo ruzie te voorkomen. Je zegt niks tegen je partner maar je irriteert je van binnen wel. Je partner merkt dat er iets is, vraagt het en jij zegt: nee er is niks. Of je bent teleurgesteld in je partner en wilt dat aangeven maar doet dat op een onhandige manier waardoor de ander dit als kritiek opvat. 

Zo heeft iedereen zijn eigen 'gebruiksaanwijzing' en die is niet altijd even helder. Voor jezelf niet en voor de ander niet. Een relatie kan heel beklemmend voelen omdat je altijd samen bent en geen ruimte voor jezelf hebt, of het kan als los zand voelen omdat er weinig samen meer is. Op die manier kun je met elkaar in huis leven maar toch het gevoel hebben dat je niet sámen leeft.

Door samen goed jullie patronen te onderzoeken, merk je welke onbewuste strategieen ingezet worden. Dat geeft vaak al veel begrip naar elkaar. Als je leert hoe je op een open manier naar jezelf en je relatie kunt kijken, zul je ook anders op elkaar reageren. Constructief in plaats van destructief. 

Het is wel belangrijk dat er van beide kanten voldoende reflectievermogen is en de wil om écht iets te veranderen. Dat hoeft niet perse te betekenen dat een relatie stand moet houden hoewel dat meestal wel het uitgangspunt is. Dat kan spannend zijn maar levert ook veel moois op. 

Als relatietherapeut kijk ik naar de relatie tussen de partners en hoe die te verbeteren. Dat betekent dat ik nooit vóór de ene en/of tegen de ander ben. Ik begeleid de interactie in de relatie maar ben geen partij hierin. 

 

Voor wie is relatietherapie?

Heel kort gezegd: voor iedere relatie die niet lekker 'stroomt'. Waar de energie uit is of waar juist teveel energie is in de vorm van ruzies. Er moet wel de bereidheid zijn om eerlijk naar jezelf te kijken. Naar je gedrag, naar je handelen en naar je manier van denken. Dat geldt voor beide partners. 

 

Hoe werkt het?

Als jullie beide willen onderzoeken wat je kunt doen om je relatie te verbeteren, maken we een afspraak voor een intake. Die duurt ongeveer anderhalf uur. We bespreken wat jullie problemen zijn en wat jullie verwachten. In de vervolgafspraken gaan we zoeken naar het patroon waar jullie in zitten en nog belangrijker, hoe je dit kunt doorbreken. Hiervoor gebruik ik Emotionally Focused Therapy (EFT) in combinatie met lichaamsgerichte therapie. Op die manier zullen patronen nog beter zichbaar en voelbaar worden zodat er ook snel resultaat behaald kan worden. 

Het kan zijn dat tijdens de relatietherapie duidelijk wordt dat in het verleden individuele beperkende patronen zijn ontstaan die nu in de relatie zichtbaar worden. Daarvoor kunnen we aparte afspraken maken. Die individuele afspraken gaan nooit over de relatie of partner maar altijd over het automatische mechanisme bij de betreffende partner. 

De kosten voor relatietherapie zijn €55 per partner per uur. 

Individuele therapie bedraagt €90 per uur.

 

 

 

De meest voorkomende problemen die ik behandel in relatie's:

  1. We begrijpen elkaar niet meer
  2. Veel ruzie maken zonder dat er iets veranderd
  3. Onzekerheid of we deze relatie nog wel willen voortzetten


Ellen Vermeulen IJsselstein

 

Voordelen

  geen lange formulieren invullen

geen wachtlijsten

  veilige sfeer om eerlijk te kunnen zijn

  tijd om echt naar elkaar te luisteren