De technieken waarmee ik werk, o.a. EMDR, komen uit verschillende psychologische stromingen:


Systemisch werk

We kijken niet alleen naar jou, maar eventueel ook naar je gezin, het gezin waar je vandaan en alle systemen waar jij onderdeel van uitmaakt. Dat kan namelijk veel zeggen over hoe jij in het leven staat en waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren.

 

Ademwerk: BRTT en TRB 

Ademen is het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatste voordat we sterven. Aan de ene kant gaat het zo vanzelf dat je er niet bij stilstaat. Toch mogen we er soms juist wel wat meer bij stilstaan omdat het zoveel in beweging kan zetten wat vast zit. Emotie is letterlijk 'energie in beweging'. We hebben die energie alleen lang niet altijd in beweging kunnen omzetten maar is het juist vastgezet. Door de ademtechnieken kun je dit weer in beweging krijgen.

Achter veel klachten die chronisch zijn geworden, zit trauma. We weten echter lang niet altijd wat er in ons jonge leven is gebeurd maar wat wel invloed had op ons leven. Ons lichaam weet het wel. Door de combinatie van 8 verschillende ademhalingstechnieken, kan je lichaam de 'bevroren' emotie weer laten stromen. Lees hier meer. 

Oplossingsgerichte coaching

Het kan zijn dat je gewoon een snelle manier wilt om verder te kunnen. We zoeken dan heel gericht naar mogelijkheden die jou verder kunnen helpen in een specifiek vraagstuk.


Body & Mind Language (Lichaamsgerichte therapie)

Body & Mind Language (BML) is een lichaamsgerichte therapievorm die tevens gebruikt maakt van taal. Door die unieke combinatie is het mogelijk om weer contact te maken met die delen van jezelf die je kwijt bent geraakt. Een voorbeeld: als kind was je heel spontaan en stond je graag in het middelpunt van de belangstelling. Je vader of moeder vond je te druk en teveel aanwezig. Het werd niet als kwaliteit gezien maar als lastig. Om te overleven en functioneren heb je je aangepast aan het gedrag wat wel gewenst was dus zorgde je ervoor dat je je mond hield en je op de vlakte hield. 'Ik ben nou eenmaal zo', denk je dan als volwasssene. Totdat je een presentatie moet geven en je dit niet durft. Je weet verstandelijk wel dat je het kan maar er is 'iets' dat zegt: 'Niet doen! Je mag niet op de voorgrond treden.' Je saboteert jezelf. Met BML kun je weer verbinding maken met dat deel wat je in de schaduw hebt gezet. Er vind heling plaats op zielsniveau. Lees verder.


Energetische/spirituele psychologie

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘vage’ dingen zoals energiebanen in je lichaam. Ook al is de energie niet fysiek te zien, je kunt het zeker wel voelen. En ook een energiepunt in je lichaam, kan net als een bloedvat verstopt zitten. Door de energie weer te laten stromen, ontstaat ook weer beweging. Beweging kan zijn dat je je grenzen beter gaat voelen, of je stem krachtiger kunt gebruiken.


Psychodynamische therapie

We werken in de psychodynamica veel met het gedeelte van je brein waarmee je op de ‘automatische piloot’ handelingen doet. Je zou het ook onbewuste kunnen noemen. De meeste dingen die je op een dag doet, doe je onbewust. Je bent het zo gewend, je denkt er niet meer echt over na. Vaak is dat prettig, want als je iedere dag opnieuw moet nadenken over wat je ’s ochtends moet doen voordat je naar je werk gaat (douchen, aankleden, eten, tandenpoetsen), zou een dag wel heel vermoeiend zijn. Maar er zijn ook patronen die je liever zou veranderen. Als je bijvoorbeeld als kind bent uitgescholden voor ‘watje’ (kan zelfs 1 malig geweest zijn en het je niet meer herinneren), dan ben je onbewust bezig om steeds maar te bewijzen dat je sterk en stoer bent. Ook dat kost veel energie. Door deze onbewuste gedachtes en patronen bewust te maken, kun je ze gaan veranderen. Stapsgewijs.