Maatschappelijk werker Kirsten Regtop en ik, ervaringsdeskundig therapeut, hebben een workshop ontwikkeld voor professionals:
HUISELIJK GEWELD: JE EIGEN PERSPECTIEF
Hoe vaak is het niet zo dat het enorm ingewikkeld is om duidelijk te krijgen wat jouw rol en positie is en wat je allemaal wel en niet kan betekenen in situaties van huiselijk geweld?
Wanneer je werkt als maatschappelijk werker kan je er niet omheen: je zal een keer in je loopbaan huiselijk geweld tegenkomen. Een zwaar onderwerp en het doet veel met jouw cliënten maar zeker ook met jou als werker. Wanneer je dan de hulpverlening ingedoken bent herken jij je misschien wel in het volgende…
Helemaal leeg gezogen door je cliënten, omdat je zoveel tijd en energie geeft?
Gevoelens van frustratie, machteloosheid en moedeloosheid want het geweld lijkt niet te kunnen stoppen?
Voel je weerstand tegen je cliënten, weerstand die je uit alle macht probeert te onderdrukken?
De realisatie is beklemmend dat jij mogelijk de enige bent met we je cliënt zijn of haar gevoel durft te delen?
Of...
ervaar je druk vanuit je team of leidinggevende om een dossier binnen de afgesproken termijn te kunnen sluiten? Soms lijkt het alsof jij niet kan en mag doen wat je graag zou willen doen. Terwijl jij het juist noodzakelijk vind om de tijd te hebben want je weet dat juist huiselijk geweld situaties zo lastig te doorbreken zijn.
Je hebt het gevoel er dichtbij te zitten, maar alle omgevingsdruk en verschillende meningen van alle collega’s, maken dat je kan gaan twijfelen aan je eigen inzichten en vaardigheden. Alsof ze onvoldoende uit de verf kunnen komen, je je beperkt voelt in je eigen professionaliteit.
Kan je je ook anders voelen?
Hoe zou het voor je zijn als je precies weet wat je moet doen als je met een situatie van huiselijk geweld werkt? Dat je weet wat helpend is voor je cliënten, dat jij met meer energie je werk kunt doen en jij je krachtig en zelfverzekerd kunt voelen. Dat je niet meer hoeft te zitten met gevoelens van overweldiging, machteloosheid en angst?
Dat je een workshop kunt volgen die jou daar helpende inzichten bij geeft?
Kennis door eigen ervaring én vanuit professionaliteit
Wij, Ellen als ervaringsdeskundige en Kirsten als maatschappelijk werker, kennen die gevoelens als geen ander. Omdat we ze zelf ervaren hebben. Als hulpverlener, maar ook als cliënt.
Door onze eigen ervaringen te onderzoeken hebben we ontdekt welke manieren en inzichten helpend zijn om niet meer met deze negatieve emoties belast te zijn. Ellen, kan daarbij ook vanuit haar eigen ervaringen helder uitleggen wat haar geholpen heeft het geweld achter zich te laten.
Onze kennis en ervaring hebben we voor jou samengevoegd in een dynamische workshop. Van beperkingen naar ervaringen die helpend en écht steunend zijn. Praktische handvatten die je direct in jouw dagelijkse werk kunt toepassen. Het hoeft namelijk niet zo ingewikkeld te zijn als het soms lijkt.
Na onze workshop:
Ben je beter in staat contact te maken met betrokkenen van huiselijk geweld.
Je weet welke houdingsaspecten doorslaggevend zijn bij het voeren van gesprekken over huiselijk geweld.
Ben je in staat om te gaan met verschillende belangen in een hulpverleningstraject.
Ben je zelfverzekerd en voel je je capabel om het gesprek aan te gaan over huiselijk geweld.
Je onderdrukt je eigen signalen niet meer, maar luistert en handelt er naar.
Je kan met hernieuwde energie je werk doen
Je begrijpt meer van de dynamiek van geweldsrelaties
Je hebt doorleefd Inzicht hoe je houding en gedrag van invloed kunnen zijn op een positieve verandering
Je bent je bewust van je eigen normen en waarden en hoe die jouw hulpverlening bij huiselijk geweld beïnvloeden.
Je werkt hard en steekt veel tijd in je werk, maar maak je vooruitgang? Hoe harder je lijkt te werken, hoe groter het beroep voelt wat op je gedaan wordt. Antwoorden heb je niet overal op en dat maakt dat je het gevoel kunt hebben te blijven zwemmen.
Hoe mooi zou het zijn als jij dan de bodem van dat zwembad weer onder je voeten kunt voelen, je op adem kunt komen en weer vooruit kunt komen? Net zoals wij dat gedaan hebben?
Soms kan een andere blik op jouw handelen, of letterlijk een andere beweging jou tot een nieuw perspectief brengen. Je bewust maken van jouw onbewuste gevoelens en houding. Want juist die onbewuste zaken spelen een heel belangrijke rol bij het bieden van succesvolle hulpverlening bij huiselijk geweld situaties.
Onze jarenlange ervaringen willen we dan ook graag met jou delen, zodat jij kunt doorpakken, weet wat je kan doen en je niet meer weerhouden wordt door handelingsverlegenheid.
Wij zijn van mening dat een leerervaring is pas optimaal is als je hem niet alleen mentaal en verbaal tot je neemt, maar ook fysiek doorleeft. Wij hebben daar een unieke workshop voor ontwikkeld die we graag met jou willen delen.
Natuurlijk wil je weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat.
Deze workshop komen wij met liefde bij je organisatie of voor je evenement geven. De workshop duurt 3 uur en is desgewenst verder op maat aan te passen.
Basistarief: 450 euro excl. BTW en reiskosten (per trainer).
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Mail naar: ellen@ellenvermeulen.nl
Wil je onze FB Live uitzending terugkijken?
Ellen Vermeulen, ervaringsdeskundige &
Kirsten Regtop, maatschappelijk werker
OVER DE WORKSHOPLEIDERS
KIRSTEN REGTOP
foto: Gonda Fotografie
Kirsten is, sinds zij begonnen is als maatschappelijk werker in 2005, in aanraking gekomen met huiselijk geweld. Pas na vele bezoeken aan gezinnen, stellen en alleenstaanden, heeft zij gemerkt hoeveel mensen te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld en dat dit niet aan de buitenkant direct zichtbaar hoeft te zijn. Het maakte voor haar voelbaar, dit kan iedereen overkomen! Toen is de overtuiging ontstaan dat je als sociaal werker een schakel kan zijn in het doorbreken van huiselijk geweld situaties, als je maar weet wat er nodig is en hoe je dat kan doen. Zonder dat je er van wakker hoeft te liggen.
Die inzichten draagt zij over in haar blogs en nu ook in haar workshops. Zodat steeds meer sociaal werkers in staat zijn een schakel te zijn in het doorbreken van huiselijk geweld.
Meer lezen? https://kirstenregtop.com/over-mij/
ELLEN VERMEULEN
foto: Judith Keessen fotografie
Ellen is tien jaar samen geweest met een man die haar op verschillende manieren mishandelde. Totdat zij de beslissing nam om met haar twee kinderen te vluchten en naar een vrouwenopvang ging, waar ze 7 maanden woonde. Ze veranderde van slachtoffer in overwinnaar en pakte daarmee weer de regie over haar leven terug. Sindsdien heeft zij diverse opleidingen gevolgd waarbij zelfreflectie een belangrijk onderdeel was. Daardoor kan ze goed terugkijken en herkennen wat belangrijk voor haar was. Toen ze nog met partnergeweld te maken had maar ook wat haar heeft geholpen om zichzelf weer terug te vinden. Dat was een proces wat jaren heeft geduurd. Door kennis uit opleidingen te combineren met haar persoonlijke ervaring, is ze in staat de vertaling te maken van slachtofferperspectief naar de hulpverlening.
Meer weten? http://www.huiselijkgeweldverwerken.nl/over-mij/