Slachtoffer kom uit je rol!


Het is misschien gek, maar lange tijd heb ik helemaal niet beseft dat het huiselijk geweld was als ik stijf van angst mezelf zo onzichtbaar mogelijk wilde maken. Er letterlijk en figuurlijk niet wilde zijn omdat ik wist dat ik hem alleen maar bozer zou maken. Ik werkte als rode lap op een stier.

Het was gewoon zoals het was. Heel langzaam ‘groei’ je daarin. Je bent getrouwd, hebt kinderen en dit is nou eenmaal je leven. Ik had er zelf voor gekozen. Natuurlijk niet dat ik geslagen en bedreigd werd, maar ja, in goede en in slechte tijden. Dat had ik wel beloofd.

Dus lang heb ik het helemaal niet zo bestempeld of ervaren dat ik slachtoffer was. Ik dacht er gewoon niet over na. Dat kwam eigenlijk pas toen er mensen opmerkingen gingen maken. Soms een enkel zinnetje, soms een blik, maar het waren belangrijke opmerkingen die me langzaam deden beseffen dat dit toch echt niet normaal was en dat ik het recht had om voor mezelf te kiezen.

Pas toen ik letterlijk de ruimte kreeg in de vrouwenopvang om over alles na te denken, begreep ik pas echt dat ik een slachtoffer was. Want toen besefte ik pas hoeveel ik heb moeten doorstaan, hoeveel ik had meegemaakt en hoe klein is was gemaakt. Gelukkig maakte dat besef dat ik me juist sterker ging voelen. Dat had ik toch maar mooi overwonnen! En dat werd mijn identiteit: een overwinnaar van huiselijk geweld.

Inmiddels ben ik weer een stapje verder. Het is iets wat ik heb meegemaakt. Het heeft me gevormd, dat zeker. Maar het is niet meer wie ik ben.