Heb ik huiselijk geweld meegemaakt?


Het lijkt in eerste instantie misschien een vreemde vraag, want als je huiselijk geweld hebt meegemaakt, weet je dat toch? Laten we er toch eens naar kijken: wat versta jij zelf onder huiselijk geweld? Wat moet er gebeurd zijn wil je van huiselijk geweld spreken? En hoe vaak moet het gebeurd zijn?*

Lichamelijk geweld

Het lijkt heel duidelijk: als iemand je fysiek pijn doet, is er geweld gebruikt. Schoppen, slaan, bijten, haren trekken, krabben; het is duidelijk dat er sprake is van geweld. Maar hoe duidelijk en zwart/wit is dat? Als je nou een keer stevig bij je arm wordt vastgepakt? Is dat dan geweld? Of als je een duw(tje) krijgt waar je niet van omvalt? Of als je je kind bij zijn gezicht vastpakt zodat hij je wel moet aankijken?

Geestelijk geweld

Wat is dat eigenlijk? Geweld tegen je geest? Is dat schelden? Schelden doet geen pijn, hebben we geleerd. ‘Trek het je niet aan,’ zo stellen we ook kinderen gerust. Dat is wat je leert. Maar hoe je dat doet, zegt niemand. Wat verstaan we dan onder schelden? Is dat als iemand in het algemeen om zich heen moppert en daarbij vloekt? Of is het pas geweld als iemand je persoonlijk aanvalt door woorden als kuthoer of teringlijer? Of ligt het aan het soort woorden wat je gebruikt? In Engeland is shit een grof scheldwoord. Als je in Nederland ‘poep’ zegt, zal bijna niemand erover vallen. Maar de woorden ‘kut of kanker’ is voor de meeste mensen wel een scheldwoord. In het algemeen zal grof taalgebruik tegen iemand anders wel gezien worden als psychisch geweld.

En waar valt het smijten met spullen onder? Of hard tegen de deur aantrappen? Of vlak voor iemand gaan staan zodat je bijna neus tegen neus staat? En dan op zo’n manier kijken, dat de ander bevriest. ‘Als blikken konden doden, was je er niet meer geweest…’


Manipulatie

Misschien wel de meest bijzondere vorm omdat je het niet in de gaten hebt. En denk niet: dat overkomt mij niet. Kijk maar eens aan bekende sterren die bij vage sektes terecht zijn gekomen. Normaal denkende, intelligente mensen. Door manipulatieve technieken, word je langzaam meegezogen in een bepaalde denkwijze. Zodat je het bijvoorbeeld heel normaal gaat vinden als je niet mag werken. Of beter gezegd: je ziet niet eens meer dat je het niet mag; je denkt dat het je eigen keuze is! Vind jij dit een vorm van geweld?

Jaloezie

Deze vorm is in het begin van je relatie bijna schattig. Je vriend/vriendin zorgt goed voor je en schermt je af voor de ‘boze’ wereld om je heen. Of is het eigenlijk een vorm van geen vertrouwen hebben in de ander? Vertrouwd hij/zij er niet op dat je voor jezelf kunt zorgen? Dat je voor jezelf kunt opkomen? Is het dan nog lief of is het eerder arrogant dat hij/zij denkt beter voor jou te kunnen zorgen dan jij zelf? Jaloezie sluipt erin tot het uiteindelijk kan uitmonden in vrijheidsberoving.

Vrijheidsberoving

Als je elkaar net kent, wil je graag bijelkaar zijn als je verliefd bent. Het kan gebeuren dat je je eigen leven ongemerkt opgeeft. Je gaat niet vaak meer met eigen vrienden op stap. Uiteindelijk kan het zo groeien dat je eigenlijk nooit meer iets onafhankelijk van elkaar onderneemt. Dat kan ongemerkt groeien, maar het kan ook die kant op gemanipuleerd worden: `ben je liever bij je vriendin of bij mij?’ Het kan ook nog verder gaan: als jij nu naar je vriendin gaat, ga ik ook met mijn vrienden op stap en dan weet ik niet wat er allemaal gebeurd. Misschien ben ik dan pas morgen thuis.’ Of: ‘als jij nu weggaat, dan hoef je niet meer terug te komen!’ Het gebeurt zelfs ook dat de deur letterlijk op slot gedraaid wordt, zodat je niet weg kunt. Zelfs alleen een boodschap halen is niet mogelijk. Waar ligt jouw grens? Waar noem jij het geweld?

En nu hebben we het nog niet eens over de frequentie gehad. Hoe vaak moet ‘het’ gebeurd zijn? In hoeveel tijd? Wat mij betreft is het dus niet zo duidelijk als het in eerste instantie lijkt.  

Ik ben heel benieuwd naar jouw definitie van huiselijk geweld. Laat gerust je reactie achter.

Liefs, Ellen

*Pleger en slachtoffer kunnen natuurlijk zowel man als vrouw zijn.