Olcay en Huiselijk Geweld


Vaak denken mensen, 'vervelend' voor je als je getuige bent van de ruzies tussen je ouders. De term vervelend dekt de lading bij lange na niet. Dat is ook wel te zien in de eerste aflevering die Olcay Gulsen maakte over huiselijk geweld.

Een eigen zoektocht naar antwoorden. Na al die jaren is het nog steeds erg emotioneel voor haar om naar haar ouderlijk huis terug te keren en het huis te zien. Het roept zoveel herinneringen en gevoelens op. Gevoelens van onmacht, eenzaamheid, schaamte en zelfs schuldgevoelens. Als kind hoef je je niet te schamen en heb je zeker geen schuld, en toch zijn die gevoelens er wel. Dat geldt ook voor haar zussen. Allemaal hebben ze herinneringen en gaan ze er op hun eigen manier mee om.

Hoeveel invloed hun jeugd had, blijkt wel uit het feit dat ze er na al die jaren pas aan toe is om erover te praten. Zelf binnen het gezin was dat nog niet eerder gebeurd.

Het mooie van de serie vind ik dat ze aandacht besteed vanuit verschillende perspectieven. Ze spreekt er zelf over met haar zussen en moeder, maar ze gaat ook mee met de politie en Veilig Thuis, ze spreekt met vrouwen in de opvang, mannen die slachtoffer zijn en met plegers. En... ook met mij!

In de tweede aflevering inteviewt Olcay mij over mijn eigen ervaringen. En ook bij mij roept het nog steeds emoties op. Zelfs na meer dan 20 jaar en ondanks dat ik regelmatig spreek over het onderwerp door mijn werk als ervaringsdeskundige.

Wat ik hoop is dat het onderwerp bespreekbaar wordt. Dat er meer begrip komt door mensen die er niet mee te maken hebben. Dat er geen oordeel meer is. Want alleen dan durven mensen die er wel mee te maken hebben, er wat eerder over te praten. En praten is de eerste stap naar een oplossing.

Lees hier een artikel.