ONT-SPANNING

In het onderzoek dat ik deed voor mijn scriptie, bleek dat veel vrouwen in de opvang behoefte hebben aan ontspanning. Ook al zijn de vrouwen uit de situatie en zijn ze veilig, de spanning zit nog vast in hun lichaam. 

Naast allerlei fysieke gevolgen zoals hoofdpijn en hoge bloeddruk, kunnen er ook andere reacties ontstaan, zoals het afreageren op kinderen en huisgenoten. Stress kan zelfs verslavend zijn door de adrenaline en cortisol die vrijkomen. Gevolg kan zijn dat vrouwen onbewust spanning opzoeken op allerlei manieren. Dat kan door ruzie te maken of terug te gaan naar hun partner. Of het kiezen van een nieuwe partner die voor dezelfde spanning zorgt. Het is dus belangrijk om spanning en stress te verminderen en het proces bewust te maken.

Ontspannen kan natuurlijk op veel manieren. Een uurtje tv kijken of sporten kan voor dat moment prettig zijn om even de aandacht af te leiden. Beter is het om bewust te leren voelen waar er spanning in je lichaam zit en te leren hoe je dit kunt afvoeren. Daardoor ontstaat een basis rust in het lichaam waardoor lichamelijke klachten kunnen verminderen aangezien veel gezondheidsklachten stress gerelateerd zijn.

Daarnaast kun je nog een stap verder gaan door ook rust in je hoofd te creëren. Door (trauma sensitieve) yoga, mindfulness en meditatietechnieken ontstaat meer rust en ruimte in je hoofd. Dit betekent letterlijk meer ruimte om nieuwe inzichten te krijgen. Er ontstaat een meer open houding waardoor ruimte ontstaat voor een andere kijk op jezelf, je leven en je nieuwe mogelijkheden ontdekt.


Meer weten? Ik informeer je graag. Bel of mail gerust. 


  Het beeld van mediteren is nu verhelderd en heeft een ander plaatje gekregen dan de jongeren in eerste instantie in hun hoofd hadden. Dat is zeker de verdienste van jouzelf. Je bent een open, vriendelijke en "hippe" vrouw, die het grijze-wollen-stokken beeld van mediteren een ander daglicht heeft gegeven. Ze voelden zich heel erg op hun gemak, terwijl het wel heel duidelijk was dat het vertrouwen opgebouwd moest worden. 

Jeugdwerker Xperience - Stichting Pulse