EMDR bewezen effectief

EMDR is een therapeutische behandelmethode die oorspronkelijk gebruikt werd bij de behandeling van PTSS, (posttraumatische stress stoornis).  Inmiddels zijn er ook andere protocollen ontwikkeld die bijvoorbeeld fobieen of pijnklachten behandelen. EMDR bestaat sinds eind jaren 80 en er is inmiddels veel onderzoek naar gedaan.

Een paar conclusies uit onderzoeken:

  • De methode is effectief en wordt door zijn aard door veel patiënten en therapeuten als relatief weinig emotioneel belastend ervaren”.
  • EMDR staat in de categorie therapieën met hoogste effectiviteit 


Hoe werkt het?

Wat je met EMDR doet, is dat je een traumatische gebeurtenis op een andere manier opslaat in je hersenen. Op het moment dat je het trauma opliep, is de opslag van de gebeurtenis in je hersenen 'fout' gegaan. Daardoor kan het zijn dat je zelfs na jaren nog lichamelijke en emotionele reacties krijgt als je terug denkt aan die gebeurtenis. Wat ook voorkomt, zeker bij geweldsdelicten, is dat emoties juist geblokkeerd raken. Door EMDR kun je de herinnering op een andere manier opslaan zodat de emoties tot normale proporties worden terug gebracht.

Dit her-opslaan gebeurt door oogbewegingen te maken, door tikjes links en rechts op het lichaam of door piepjes met behulp van een koptelefoon. 


Is EMDR altijd geschikt?

EMDR kan in veel gevallen worden toegepast maar bijna altijd als onderdeel van therapie. Wil je weten of het iets voor jou is? Bel of mail voor een kennismakingsgesprek. 


TAGS

EMDR therapie ijsselstein nieuwegein maarssen maarssenbroek vianen ptss trauma verwerken