De technieken waarmee ik werk, o.a. EMDR, komen uit verschillende psychologische stromingen:


  Systeemgerichte therapie

We kijken niet alleen naar jou, maar eventueel ook naar je gezin, het gezin waar je vandaan en alle systemen waar jij onderdeel van uitmaakt. Dat kan namelijk veel zeggen over hoe jij in het leven staat en waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren.


Oplossingsgerichte therapie

Het kan zijn dat je gewoon een snelle manier wilt om verder te kunnen. We zoeken dan heel gericht naar mogelijkheden die jou verder kunnen helpen in een specifiek vraagstuk.


Lichaamsgerichte therapie

Het komt regelmatig voor dat als je geweld hebt meegemaakt, dat je letterlijk ‘niet goed in je vel zit’. Dat kan kloppen, want door wat je hebt meegemaakt is je geest, je mind, gevlucht. Jij zelf, je lichaam kon niet vluchten, maar je geest wel. Het contact is er niet meer en je hoofd lijkt letterlijk niet vast te zitten aan je romp. Door de verbinding te herstellen tussen lichaam en geest, ga je je weer beter in je eigen vel voelen.


Energetische/spirituele psychologie

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘vage’ dingen zoals energiebanen in je lichaam. Ook al is de energie niet fysiek te zien, je kunt het zeker wel voelen. En ook een energiepunt in je lichaam, kan net als een bloedvat verstopt zitten. Door de energie weer te laten stromen, ontstaat ook weer beweging. Beweging kan zijn dat je je grenzen beter gaat voelen, of je stem krachtiger kunt gebruiken.


Psychodynamische therapie

We werken in de psychodynamica veel met het gedeelte van je brein waarmee je op de ‘automatische piloot’ handelingen doet. Je zou het ook onbewuste kunnen noemen. De meeste dingen die je op een dag doet, doe je onbewust. Je bent het zo gewend, je denkt er niet meer echt over na. Vaak is dat prettig, want als je iedere dag opnieuw moet nadenken over wat je ’s ochtends moet doen voordat je naar je werk gaat (douchen, aankleden, eten, tandenpoetsen), zou een dag wel heel vermoeiend zijn. Maar er zijn ook patronen die je liever zou veranderen. Als je bijvoorbeeld als kind bent uitgescholden voor ‘watje’ (kan zelfs 1 malig geweest zijn en het je niet meer herinneren), dan ben je onbewust bezig om steeds maar te bewijzen dat je sterk en stoer bent. Ook dat kost veel energie. Door deze onbewuste gedachtes en patronen bewust te maken, kun je ze gaan veranderen. Stapsgewijs.